Mobilaskulpturer rör sig långsamt och graciöst i komplexa, precisaformationer, skenbart fritt svävande i luften. Cirklar, kvadrater,linjer, trianglar i metall eller akryl, upphängda i knappt märkbaranylontrådar, bildar geometriska koreografier som bygger påmatematiska algoritmer. Elias Crespins hypnotiskt suggestiva verkinbjuder till reflektion över form, rum, rörelse och tid. Elias Crespin (f. 1965, Venezuela) bor och arbetar i Paris. Med en bakgrund inom programmering började han arbeta som konstnär i början av 2000-talet. Idag har hans verk visats runt om i världen och han är en av de få nu levande konstnärer som finns representerade på Louvren. Utställningen är producerad av Bildmuseet. Det är den första presentationen av
l Crespins verk i Norden.
Åretssvenska bilderbok / Alla äter alla
Originalbilderav Aron Landahl
I naturen går ingen säker. Alla är på jakt efter mat. Vem äter vem?
En blodfylld mygga slukas av en trollslända,som blir uppäten av en padda, som äts av en snok, som sväljs av en trut, som tas av en säl … Alla äter alla har utsetts till 2023 års bästa svenska bilderbok och belönats med den nationella utmärkelsen Snöbollen. Aron Landahl som skapat både bild och text mottog priset i mars 2024 under Littfest, Umeå nternationella litteraturfestival.
Utställningen på Bildmuseet presenterar alla originalmålningar till den prisade boken
Åttagrader / Samtida konst om skogen
Utställningen presenterar samtida konst om vårtkomplexa förhållande till skogen, alltifrån uppfattningen om ettokränkbart egenvärde till föreställningen om något att användasom ekonomisk resurs eller en plats för rekreation. Vad är en skog?Och vilka frågor om den är angelägna här och nu?
Medverkar gör MattiAikio, Gerd Aurell & Micael Norberg, Malin Arnell & ÅsaElzén, Toms Kokins, Norrakollektivet, Elia Nurvista, Uriel Orlow,Edith Marie Pasquier, Jörgen Stenberg och Lena Ylipää. Genomfotografi, film, skulptur, teckning, textil, ljud och installationbjuder de in oss att reflektera över skogen, betraktad och gestaltadur olika perspektiv och med skiftande erfarenheter. Verken väckerfrågor om tradition och framtid, skogsbruk, markkonflikter,biologisk mångfald och om skogen som en helig plats.
Umeå Konsthall
Svartsol/Ingela Johansson
Utställningstiteln Svart sol associerar till det ljusfenomen som uppstår då stora täta fågelflockar flyger på kvälls- eller morgonhimlen och momentant förmörkar den ned- eller uppåtgående solen. Fenomenet blir en effektiv symbol för kollektivets kraft, för den styrka och potential som finns i gemensamma aktioner och samverkan. Svart sol för samman ett generöst urval av verk med gemensamma nämnare länkade till gemenskap, samverkan och en aldrig avslutad kamp för ett jämställt och hållbart samhälle.