lankar

Tips på utställningar och annat ...

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bodens konstgille

Enter Galleria, plan 2

Tel. 076-824 24 46

Öppettider:

Tis-fre 12-16

Lördag 11-15

www.bodenkonstgillet.se

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Havremagasinet, Boden:

 

KONST 2018

Territories 10 februari – 21 april

11 konstnärer från Ryssland, Finland, Sverige och Norge behandlar temat migration ur ett nordiskt perspektiv. Utställningen är ett samarbetsprojekt mellan fem konstinstitutioner i Barentsområdet

Utställande konstnärer:

Kristin Tårnes, Jet Pascua, Minna Rainio och Mark Roberts, Antti Tenez, NOGR (Nadia Degtyareva och Nick Degtyarev, Knutte Wester, Pilar de Burgos, Oscar Guermouche samt Loulou Cherinet.

I samarbete med:

Arkhangelsk international cultural center, Pikene på Broen, Northern Photographic Centre, Nordnorsk Kunsnerssenter.

200 Women 6 juni – 30 september

200 Woman – who will change the way you see the world, är en internationell fotoutställning som presenterar kända och mindre kända kvinnor från hela världen.

I samarbete med: Blackwell & Ruth, Nya Zeeland

Bodenskolan 2018

De 14 bodenkonstnärerna i ett nytt perspektiv.

 

Kulturens Hus, Luleå:

 

Luleå kommuns konstinköp under 2017

 

Vernissage 3 mars 2018 kl. 12.00.

Vi visar de konstinköp som Luleå kommun gjort under 2017. Allmänheten och anställda har här möjlighet att ta del av konsten och föreslå placeringar i kommunens lokaler. Efter utställningen fördelas konsten bland de olika förvaltningarna i Luleå kommun.

 

STURE MEIJER

 

Skiftande perspektiv

Vernissage 3 mars 2018 kl. 12.00

Inför en riktigt bra målning räcker inte språket till.

Så inleds texten till den bok om Sture Meijers konst som gjordes för ett antal år sedan i samband med att konstnären fyllde 80 år. Sture är målaren från Kåge, Skellefteå, som under en lång konstnärskarriär byggt upp en stor ryktbarhet. Alltid har han tagit konsten och de måleriska problemen på allvar och genom otaliga utställningar såväl i hemlandet som internationellt har han gjort sig känd som en konstnär som känns. Många gånger rör det sig om klassiska motiv, men Sture låter inte traditionen tynga ner honom. Pendlingar från stilleben och det lilla till existensens avgrundsdjup har genom hela karriären under över sex decennier präglat hans måleri. Med en vitalitet och iver har han skapat mängder av nya verk på senare år, vilka kommer att visas upp tillsammans med ett antal tidigare verk. Mestadels målningar i olja, men även andra tekniker kommer att kunna ses i denna utställning med skiftande perspektiv.

Sture Meijer (f. 1931) bor i Kåge, Skellefteå.

 

 

BILDMUSEET UMEÅ

Utställningar

 

Amar Kanwar / The Sovereign Forest

2017-10-20 - 2018-03-11

I The Sovereign Forest berättar konstnären och filmaren Amar Kanwar en historia om markexploatering och dess konsekvenser. Genom poetiska filmer, texter och installation, samt genom dokument, fotografier och objekt, visar Kanwar hur historien också rymmer kamp för mänskliga rättigheter, för rättvisa och för att bevara kunskap och minnen. The Sovereign Forest har kommit till i samarbete med redaktören och aktivisten Sudhir Pattnaik och den grafiska formgivaren och filmaren Sherna Dastur.

 

Do Ho Suh / Passager

2017-11-17 - 2018-04-15

Konstnären Do Ho Suh arbetar med arkitektur som både fysiska och mentala rum. Han är intresserad av hur vi organiserar rummet omkring oss och hur vi därigenom försöker förstå världen och oss själva. I dem stora installationen Passage/s kombinerar konstnären passager, hallar och korridorer från olika hem han haft. I transparenta textila strukturer gestaltar han erfarenhet av mobilitet och förändring, av att överskrida gränser och röra sig mellan olika mentala tillstånd.

 

Dada är dada

2017-11-17 - 2018-05-20

Utställningen Dada är dada presenterar måleri, teckning, dokument, fotografi, collage, objekt, ljudinspelningar och film från en av 1900-talets mest inflytelserika konströrelser. Dada uppstod 1916 i Zürich som en reaktion mot det pågående världskriget, nationalismen, det borgerliga samhällets värdekonservatism och konventionella estetiska ideal. Under några korta år hann rörelsen sprida sig över stora delar av världen.

Svarta stygn - föreläsning och workshop i Luleå

 

 

 

Klicka här för mer information)

Liljevalchs

Stockholm

 

Vårsalongen

11 januari – 25 mars 2018

Vårsalongen, Liljevalchs stolta tradition från 1921, rivstartar konståret.

 

Liljevalchs på Djurgården är återöppnat efter omfattande upprustning.

Inför årets utställning hade 2.423 anonyma ansökningar kommit varav 137 valts ut av en jury.

 

Bland alla verk medverka Monika Eriksson, med rötter i Piteå, med "Akademiledamoten" i nåltovad ull. Jessica Kempe skriver i DN Kultur 14 januari att porträttet tittar storögt ut mot rummen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Monikas hälsning till Piteå:

 

Ville bara tipsa om att jag som född Pitebo och även boende där under somrarna är med på vårsalongen Liljevalchs med ” Akademiledamot”

 

Mvh Monika Eriksson